Kiti renginiai


Šluotos leidiniai


Šluotos partneriai

Humoro švenčių puoselėtojas Romas Linionis informavo, kad Marijampolėje balandžio 1-osios renginiai organizuojami nuo 1973 metų, jų idėja priklauso Romualdui Pačėsui, tuometiniam partiniam darbuotojui. Linksmų nuotraukų parodą norėta surengti dar 1972 metų „bobų vasarą", tačiau kažkas nepavyko ir ekspozicija buvo atidaryta kitų metų balandžio 1-ąją.
„Tuo metu mūsų mieste fotografijos menas buvo „aukštumoje", fotografų draugijai priklausė apie penkiasdešimt narių. Jai vadovavo Vytautas Žukauskas, kuris rengė pirmąsias šventes. Nuo l975 metų to ėmiausi aš", - prisimena R. Linionis.
Iš pradžių geriausių nuotraukų autoriai buvo apdovanojami antimis, dešromis, lašiniais. Kai renginį pradėjo šefuoti Cukraus fabrikas, prizai tapo saldūs: kiekvienas parodos dalyvis gaudavo 200 gramų cukraus specialiai pasiūtuose maišeliuose, o nugalėtojui tekdavo net penkias­dešimties kilogramų maišas.
Humoristinių fotografijų, palydimų Jono Varno, vėliau Andriaus Deltuvos pieštais komentarais, parodos vykdavo kas dveji treji metai. R. Linionis sakė, kad organizuoti jas kasmet tiesiog trūko pajėgų.
„Pamažu įsivažiavome, renginys tapo respublikiniu, - pasakoja žinomas Marijampolės fotomenininkas. - Prisidėjo trumpų humoristinių filmų konkursas, o padedant tais laikais veikusiai Knygos bičiulių draugijai bei Maisto pramonės automatų gamyklos (dabartinė „Fasa") direktoriui Jonui Šeškevičiui buvo įsteigta premija humoreskų rašytojams".
Du kartus šventės organizatoriams pavyko išjudinti visą miestą - surengti balandžio 1-osios karnavalus su eitynėmis ir neapsakomomis linksmybėmis.
„Sugebėjome pasijuokti iš savęs, o tai, kaip žinia, labai sveika ir sielai, ir kūnui,-kalba R. Linionis. - Rungėmės su garsiuoju Bulgarijos miestu Gabrovu, kurio gyventojai skūpumu garsėja visoje Europoje. Jo atstovai buvo atvykę pasižiūrėti, ką mes čia darome.
Lankėsi ir svečių iš Odesos - miesto pasižyminčio subtiliu humoru, o karikatūrų konkursuose dalyvaudavo autorių iš visos buvusios Sovietų Sąjungos. Taip tapome Humorpoliu (humoro miestu).
Jo šventės laureatais yra tapę žinomi fotomenininkai: Aleksandras Macijauskas, Romualdas Požerskis, Kazimieras Linkevičius, Rimaldas Vikšraitis, karikatūristas Andrius Deltuva, rašytoja Vytautė Žilinskaitė.
„Iki Atgimimo viskas vyko sklandžiai, o jam prasidėjus sulaukėme priekaištų, kad iš švento miesto norime padaryti humoro sostinę. Tada mes susigėdome ir užsičiaupėme, - plačiai šypsosi Romas. - O dabar matau, kad miestą apėmė kažkoks snūdas, reikia jį išjudinti. Šventumu Marijampolė kol kas nespindi, tad galima ir pasijuokti, nors niekas niekada nesišaipė iš šventų dalykų. To ir nesiruošiame daryti. O humorą kiekvienas priima savaip".
Respublikinę parodą iš Vilniaus atvežę karikatūristai Jonas Varnas, Jonas Lenkutis ir Antanas Janušonis Kraštotyros muziejuje padėjo atidaryti kovo 30 dieną.
Atvykusiems parodos dalyviams ir organizatoriams dovanas įteikė UAB „Arvi“ ir ko atstovas.
(„Miesto laikraštis“, Šluota.lt)
Paroda veikė iki 2011 m. balandžio 16 d.

Šluota laukia Jūsų laiškų:

Šluotos korespondencija: Gynėjų g. 4, LT-01109 Vilnius.
Šluotos el. paštas: humor@sluota.com;
karikaturos@gmail.com
Parama tik 2%. kurie Jums nieko nekainuoja

 

blogspot visitor